Kamera Sistemleri

       Kapalı Devre Kamera Sistemleri (CCTV); bu sistem aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir. Bu sistemler kameralar Cmos, Day&Night, Ir led, Dome, Speed dome ve Zoom kamera diye farklı özellikler gösterir. CCTV açılımı, “Kapalı Devre Televizyon” anlamına gelen “Close Circuit TeleVision” kavramından türetilmiştir. Televizyon sisteminden farklı olarak CCTV, bir merkezden geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine belli bir alandaki görüntüyü izleme sistemi olarak tanımlanır. Kullanılan alanlarda öncelikle caydırıcılığı ile ön plana çıkmaktadır. Caydırıcılığın olamadığı durumlarda ise meydana gelen olayların tahlil edilmesinde çok önemli bir güçtür. Günümüzde CCTV, genellikle güvenlik amaçlı kullanılmasının yanında trafik kontrolü, tehlikeli bölgelerin izlenmesinde de kullanılmaktadır.

Dome ( İç Alan )Kameralar Nedir?

       Kubbe şeklinde bir mahfazaya yerleştirilen güvenlik kameralarına dome kamera adı verilir. Analog veya IP, sabit veya mobil gibi farklı çeşitlere sahiptir. Dönme, eğilme, yakınlaştırma gibi özelliklere sahiptir Dome kameraların ana faydalarından biri kameranın nereye baktığını belirlemeyi zorlaştırabilmesidir. Ayrıca kamera merceği korunduğu için dayanıklıdırlar. Dome kameraların şekli ve tasarımı sayesinde daha geniş açı ile izlemeye olanak tanır. Kapalı mekanlarda daha yaygın olarak tercih edilir.

Dome Kamera ve Özellikleri Hakkında
       Dome güvenlik kameraları estetik görüntülerinden dolayı piyasada en çok tercih edilen sistemlerden biridir. Çoğunda kızılötesi özelliği bulunur ve gece görüşü imkânı sunar. Aynı zamanda saldırılara karşı dayanıklıdır. Dome kamera artıları aşağıda listelenmiştir:

  • Yazarkasa gibi yerlerde gizli kamera işlevi görür ve anında suç olayını çeker.
  • Kolay bir kuruluma sahiptir, kısa süre içinde güven verir.
  • Kubbe tipi kameralar, geniş menzile kadar çekim yapar.
  • Mekânın her yerine rahatlıkla kurulum yapılabilir.
  • Görünüm açısından oldukça şık ve modern bir tasarıma sahiptir.
  • Kurulum maliyeti makul düzeydedir.
  • Kablolu, kablosuz, mikrofonlu gibi farklı çeşitleri olduğundan her ihtiyaca hitap eder.
  • Kolay bir şekilde saklanabilir.
  • Mercek ve güç ledi kameranın içinde saklıdır
  • Boyut olarak küçüktürler,
  • İç ve dış mekân kullanımına uygundur,
  • Tavan montajı olanağı sunar,
  • Hava koşullarına dayanıklı,
  • Gece görüşü.

Bullet Kameralar Nedir?

      Bullet kameralar, adlarını dışa doğru sahip oldukları tasarımdan alır. Bullet Kamera ile Gece Düşük Işıkta Bile Gündüz Gibi Net Görüntü alma imkânı vardır. İş yeri ya da ev güvenliğinde ve görüntülü güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyulan bütün alanlarda çoğu zaman, karanlık ortamlarda net görüntü alınır. Bullet kamera çeşitleri ile, gece düşük ışıklarda bile net görüntüler elde edilir. Bu dış mekân video gözetim cihazları, görüşünüzü dağıtmadan sabit bir alanı kapsamanıza olanak tanır. İç ve dış mekân kullanımına uygundur, -Kızılötesi ve gece görüşü, Hava koşullarına dayanıklıdır. Duvar montajı için uygundur.

Termal Kameralar Nedir?

    Termal kameranın temel bileşeni, daha sonra standart görüntü yakalama teknolojileriyle birlikte çalışacak şekilde uyarlanan özel bir lens tipine bağlı bir ısı sensörüdür. Termal görüntüleme, kızılötesi ışığı elektrik sinyallerine dönüştürür ve bu bilgiyi kullanarak bir görüntü oluşturur.

       Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik amaçlı da kullanılabilir ama çok çeşitli sektörlerin de kullanımına açıktır. Özellikle ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri ve benzeri askeri tekniklerin gelişmesi ile önemi artmıştır.

       Elektrik sektöründe ise, elektriksel problemlerin tespitinde kullanılır. Elektrik akımının geçişi sırasında materyalde oluşan ısınma termal kameralar ile gözlenerek problem tespiti kolaylıkla yapılabilir. Aşırı yük altındaki güç transformatörleri, kablolar, kontak noktaları, kapasitörler, termal kamera ile gözlenerek ısınan noktalardaki problemler herhangi bir elektriksel ölçüm yapmadan tespit edilebilir.

        İnşaat mühendisliği alanda ise çelik yapılarda metal yorgunluğunun tespiti için, sıva altında oluşan küf nem veya çatlakların tespiti içinde kullanılır.

        Bu cihazların çektiği fotoğrafta sıcak bölgeler açık renk, soğuk bölgeler ise koyu renk ile gösterilir. En soğuk bölgeyi mavi, en sıcak bölgeyi ise sarı gösterir. Ortamın sıcaklığına göre mavi den sarı ya da kırmızı renk kullanarak geçer.

Kullanım Alanları
Askeri ve sivil alanlarda yaygın olarak kullanılan kamera sistemleri ısıl değişkenliklerin tespite yaradığı hemen hemen her alanda kullanılırlar. Canlı varlıkların tespiti askeri uygulamaların en büyük ayağı iken ısı kaçakları ve istenmeyen ısı üretimleri sivil kullanımda daha yaygındır. 

  • Buhar, basınçlı gaz, sıcak su, sıcak hava taşıyan sistemlerin kaçaklarının tespiti
  • Elektrik panoları, iletim hatları, aşırı yüklenen enerji sistemlerinin bağlantı hatalarının ve gereğinden fazla yüklenip ısı yaratan yerlerinin tespiti
  • Motor, rulman, dönen parçaların yağlanmamasından kaynaklanan sürtünme ve oluşturduğu yerlerin tespiti,
  • Konut, iş merkezi gibi binaların enerji verimliliğinin ölçülmesinde, enerji sarfiyatının düzeltilmesi için sorunlu bölgelerin tespiti
  • Su kaçağı tespiti, rutubet nem kontrolü

PTZ (Pan-tilt-zoom)Kameralar Nedir?

       Pan-tilt-zoom (PTZ) kameraları, soldan sağa dönmelerine, yukarı ve aşağı eğilmelerine ve bir sahneyi yakınlaştırma ve uzaklaştırmalarına olanak tanıyan mekanik parçalarla üretilmiştir. Genellikle 180 veya 360 derecelik görüş gerektiren geniş açık alanları izlemek için kullanılırlar ve aktif personelin uzaktan kamera kontrolörü aracılığıyla kontrol edebildiği güvenlik istasyonlarına yerleştirilirler. Kameraya veya yazılıma bağlı olarak, hareketle tetiklenen aktiviteyi otomatik olarak takip edecek veya önceden ayarlanmış bir programa uyacak şekilde de ayarlanabilirler.